Som ni redan har förstått så var jag och 4 andra Besafe-ambassadörer iväg till Linköping och VTI - Statens väg- och transportforskningsinstitut igår. Detta är ett helt oberoende ställe som testar alla stolar och det är även här som deras laboratioriechef Tommy Pettersson tog fram möjligheten att PLUSTESTGODKÄNNA bilbarnsstolar.
Jag fick lära mig så sanslöst mycket under den här dagen att jag blir helt snurrig av tanken på att få ned allting i inlägg. Därför kommer jag att göra så att jag delar upp det hela i stycken, men även olika inlägg. Det är för viktiga saker för att utelämna delar helt enkelt.
Vad är VTI?
Statens väg- och transportforskningsinstitut är ett internationellt forskningsinstitut, dom har många uppgifter, däribland att krocktesta och godkänna/icke godkänna samtliga bilbarnstolar på marknaden. (Jag vill verkligen förtydliga att den enda relation VTI har till BeSafe är att dom testar deras stolar).
Vad är PLUSTESTGODKÄNNANDE?
Såhär ligger det till.. Alla stolar som säljs är E-godkända, d.v.s Europagodkänd. Förr fanns något som kallades T-godkännande Sverige, vilket innebar att Trafiksäkerhetsverket gjorde ett extra test och märkning på stolarna, då Sverige ansåg att enbart E-godkännandet var för svagt, det mäter nämligen inte en bilbarnsstols förmåga att hantera den kraft och det våld en olycka innebär på ett barns nacke. 2009 förbjöd EU Sverige att använda T-märkningen då dom ansåg det vara konkurrensbegränsande. Detta gjorde bland annat Tommy Petterson otroligt arg och upprörd, då han strävar efter att barn skall åka så säkert som möjlight i bil, inte bara i Sverige utan hela världen. Han kände att det här med barnsäkerhet tog ett stort kliv bakåt och började fundera på hur han skulle kunna gå vidare. Då föddes tankarna om att ge företagen en möjlighet att testa sina stolar för en extra märkning. Att det skulle bli en lag i Sverige var alltså inte möjligt, men när det istället blev en frivillig möjlighet blev det plötsligt tillåtet igen. Hallelujah säger jag för det! För när första företaget nappade - faktiskt inga mindre än just BeSafe, hakade såklart fler på. Ett PLUS-test innebär mycket hårdare tester och krav. Plustesten fokuserar alltså på att skydda barnets nacke vid en krock, då det är just nackskador som är den absolut största orsaken till att barn dör i trafiken. Visste ni föresten att det inte finns en enda plustestgodkänd framåtvän eller kombinerbar stol på marknaden idag, av just den anledningen att det inte kommit någon sådan typ av stol som klarar av att skydda barnets nacke som i en bakåtvänd?
Sverige har låga dödssiffror jämtemot övriga världen, men..
Tack och lov har vi i Sverige betydligt färre döda barn i trafiken än många andra delar av världen. Detta p.g.a att vi faktiskt har mycket kunskap om vikten av att barn skall åka bakåtvända så länge det bara går. Men faktum är att vi fortfarande behöver upplysas och bli bättre på det även vi. Många byter till framåtvända stolar för att föräldrarna själva tycker att barnet ser ut att ha det trångt om benen. Kanske har man själv reflekterad över det, frågat barnet, frågat igen och så plötsligt snappar den lilla kraken upp att "mamma säger.." och så är bollen i rullning. Om barnet blir för stort för en stol, så går oftast inte tanken till att det kanske finns en annan bakåtvänd stol med möjlighet att kunna sitta så ännu längre. Givetvis är det så att ett barn någon gång kommer att bli för stor för en bakåtvänd stol någon gång, och då finns det tyvärr inga val - då måste man byta till en framåtvänd. Men att skylla på att barnet är sur, sitter trångt om benen, mår illa eller klagar bör väga så lätt om man jämför det mot att risken att dö. Ett stort jämfört med ett litet barn i samma ålder är ju inte mer utvecklat i nacke m.m. Faktum är att man på VTI inte alls rekomenderar att ett barn på 4 år skall vändas framåt. Det finns ingen anledning att vända om barnet fortfarande har en längd och en vikt som passar en bakåtvänd stol på marknaden. För mig är ett barns säkerhet det viktigaste, oavsett om det betyder att det kostar mycket mer, man tvingas offra plats i bilen eller kanske t.o.m. borde byta bil. Att man inte känner att man har råd, eller faktiskt inte har råd rent generellt. Men då tänker jag att det kanske är värt att dra in på något annat, sälja av någonting mindre viktigt eller liknande. För är det något jag inte har råd med - så är det att förlora mitt barn.
Men om man blir påkörd bakifrån då?
3% av olyckorna sker i krock bakifrån, då oftast i lägre hastigheter. 60%(!!!) sker framifrån i frontalkrockar.
Vi fick vara med under två krocktester, en framåtvänd stol och en bakåtvänd. Dockan föreställde en 3-åring och "bilen" körde i 50km/h. En hastighet som kanske låter ganska låg, men som innebär en otrolig kraft. Tänk er dessutom att vi oftast kör betydligt snabbare än just 50km/h. Ärligt talat så var dessa krocktester som en riktig käftsmäll! Nog har jag varit noga med att jag tänker ha Selma bakåtvänd i många år till, så länge det är möjligt storleksmässigt, oavsett ålder. Givetvis blev jag ännu mer säker efter dessa tester, men så även illamående. Jag blev frustrerad över att det finns människor som motarbetar det här med bakåtvänd bilbarnsstol, inte bara här i Sverige, men framförallt i andra delar av världen. Det är ju så självklart egentligen.
![]()
![]()
Det här är väldigt intressant tycker jag. Dessa tjocka "järnpinnar" är alltså vad bilstolen krockar emot - återigen - i 50km/h och ni ser nedan vad som händer. Tänk er då påverkan på ett barns nacke med ett tungt huvud i en sådan krock. Det existerar inte whiplash-skador på barn som hos oss vuxna. Deras nacke är inte utvecklad som vår och därmed är det snarare en "av eller på"-effekt vi pratar om. Antingen har barnet en fruktansvärt tur, men mest troligt klarar dom det inte.
En annan intressant och tänkvärd sak vi fick möjlighet att prova var denna hjälm. Tommy kallade fram mig inför gruppen och jag fick sätta den på huvudet. I förhållande till min vikt tog han fram att denna hjälm speglade vikten en 1-åring känner av sitt eget huvud. Huvudet utger 6% av vikten på vår kropp som vuxna - en 1-åring hela 25%. Det har helt otroligt tungt och tanken av att dom skall hantera den tyngden vid en bilolycka fick mig nästan att börja gråta. Små små oskyldiga varelser!!
Man kan tro att dessa dockor är stenhårda träbitar i princip. Men faktum är att den var väldigt realistisk.
Detta är Sveriges allra första plusgodkända stol - En BeSafe iZi Kid X2. Hurra!! : )